OM FOOTPRINTER

Varför startade vi Footprinter?

Vi är övertygade om att klimatet är en avgörande faktor för hur trevligt livet på jorden är och blir. Översvämningar, torka och naturkatastrofer känns inte så lockande, vi har det bra som vi har det. Förr tänkte vi att klimatförändringar ligger långt fram i tiden och inte under vår livstid. Så tittar jag ut genom fönstret och ser att i mitten av december lyser snön med sin frånvaro. Den varmaste vintern på 50 år.

Väder, Regn, Droppa, Regndroppe, Regnig Sommar

Sedan början av 1900-talet har temperaturen ökat med 0,7 grader. Nu ska politikerna enas om det är 1,5 eller 2 grader vi ska hålla oss under. Precis som klimatforskaren Johan Rockström tror vi på att vi kommer att klara detta. Men vi måste alla hjälpas åt!

Även om Sverige har låg klimatpåverkan jämfört med andra länder räcker inte det. Vissa hävdar ”Titta på USA och oljestaterna! Om inte de gör något spelar det ingen roll vad Sverige gör”. Det resonemanget tycker vi är larv! Idag bidrar Sveriges konsumenter (alltså du och jag) i genomsnitt med 8 ton CO2 medan världsmedel är 6 ton CO2 per person.  Den hållbara nivån är 0,7-1,5 ton CO2 per år och person. Så även Sverige har en bra bit kvar till mål. Hur ligger Du själv till? Gör testet på klimatkontot.

Som sagt tidigare, vi måste alla hjälpas åt! Även om vi i vår utbildning läst en hel del om växthuseffekten och klimatpåverkan upplever vi att det är svårt att veta hur vi själva kan bidra med vårt strå till stacken. Och om vi tycker det måste ju även många andra tycka det. Vi tror att det går att leva mer klimatsmart utan att göra allt för stora uppoffringar av livskvalitén.

Vi tänkte att en del av vårt bidrag får bli att ta reda på detta och förmedla det till vår omgivning. Därmed startade vi bloggen Footprinter. Allt kommer inte passa alla så se denna blogg som en inspirations- och kunskapskälla snarare än att ni måste följa allt vi lägger upp här.

Vi hoppas att ni vill vara med och följa vår resa mot en mer klimatsmart vardag och att några av er även hakar på och delar med er av er resa.