OM BLOGGEN

Varför startade vi Footprinter?

Förr tänkte vi att klimatförändringar ligger långt fram i tiden och inte kommer påverka oss under vår livstid. Eftersom klimatförändringar är en långsam process kan det vara svårt att förstå att förändringen faktiskt pågår just nu. I år är det hittills den varmaste vintern på 50 år. När vi tittar ut genom fönstret lyser snön med sin frånvaro trots att vi är i mitten av december. Trots att det i det här fallet beror på en årlig variation så ger det en hint om hur vintrarna skulle kunna se ut här i Sverige i framtiden.

Vi har tidigare klarat oss igenom svåra miljöproblem. Se bara på ozonlagret. Det var ett mycket allvarligt problem, men genom att hela världen hjälptes åt med att fasa ut användandet av freoner har nu ozonhålet börjat minska. Precis som klimatforskaren Johan Rockström tror vi att vi kommer klara att lösa även klimatfrågan. Men vi måste alla hjälpas åt!

Även om vi i vår utbildning på agronomprogrammet läst en hel del om växthuseffekten och klimatpåverkan upplever vi att det är svårt att veta hur vi själva kan dra vårt strå till stacken. Vi tror att det går att leva mer klimatsmart utan att göra alltför stora uppoffringar av livskvalitén.

Väder, Regn, Droppa, Regndroppe, Regnig Sommar

Målet med Footprinter

Det är svårt att påverka vad andra gör, men det vi kan påverka är vad vi själva gör. Detsamma gäller för olika nationer. Även om Sverige har låg klimatpåverkan jämfört med andra länder räcker inte det. Vissa hävdar ”Titta på USA och oljestaterna! Om inte de gör något spelar det ingen roll vad Sverige gör”. Det resonemanget tycker vi är dumheter! Idag bidrar Sveriges konsumenter (alltså du och jag) i genomsnitt med 8 ton CO2 medan världsmedel är 6 ton CO2 per person.  Den hållbara nivån är 0,7-1,5 ton CO2 per person och år. Så även Sverige har en bra bit kvar till målet.

I den här bloggen kommer ni kunna läsa om vilka förändringar vi gör i våra liv och vad vi lär oss på vägen. Vi hoppas att du vill följa oss på vår resa mot en mer klimatsmart vardag och att du även hakar på och delar med dig av din klimatresa. Ingen kan gör allt men alla kan göra något! En bra start är att testa hur du själv ligger till och vilka dina största utsläppskällor är. Gör testet på klimatkontot.

Lycka till och glöm inte att lämna en kommentar!