Drömmen om en elbil

Jag vill ju minska mina koldioxidutsläpp på transportsidan. Just nu är det inte läge för mig att byta bil, de är både för dyra och lite för kort körsträcka tycker jag. Men min dröm är att i framtiden skaffa en elbil.

Elbilar släpper ju inte ut några avgaser, men man måste förstås räkna in de koldioxidutsläpp som är kopplade till elproduktionen. Svensk elproduktion släpper ut relativt lite koldioxid jämfört med många andra länder. Enligt Svensk energi är utsläppet från svensk elproduktion ca 20-40 g CO2/ kWh, jämfört med det nordiska genomsnittet som ligger på 100 g CO2/kWh. I många länder där man använder kolkraft ligger utsläppen från elproduktionen ännu högre.

Förutom utsläppen från elförbrukningen måste man även ta hänsyn till de utsläpp som skett under produktionen av själva bilen. Generellt sett verkar produktionsutsläppen för elbilar vara något högre än för vanliga fossildrivna bilar. Jag undrar vad det beror på? Det här skulle jag vilja lära mig mer om. Har ni några tips på var jag kan läsa mer om det?

tesla

2 tankar om “Drömmen om en elbil

  1. Godmorgon! Har ingen bra länk, men de ökade utsläppen under produktionen av bilen kommer från de stora batterierna i bilen. De ska ju gärna vara så stora som möjligt men innehåller ofta sällsynta metaller etc. Hoppas på en revolution här :)

Kommentera