Kan svensk mjölk minska biffens klimatpåverkan?

Sverige är på god väg när det gäller att minska utsläppen från livsmedelsproduktionen. Från 1990 till 2005 minskade man växthusgasutsläppen med 20 % per kilo mjölk, gris- och kycklingkött.

När det gäller nötkött har växthusgasutsläppen ökat med 10 %. Det beror främst på att konsumtionen av svenska mjölk minskat. Hur hänger det ihop kanske ni frågar er?

Det finns raser som är avlade för att producera mjölk och raser som är gjorda för att producera  kött. När mjölkkor ”pensioneras” går de till slakt. Man får då både mjölk och kött från det djuret.

Köttraser däremot används inte för mjölkproduktion utan föds upp enbart för köttet. Detta ger en högre klimatpåverkan per kilo kött. I och med att efterfrågan på svensk mjölk minskar medan efterfrågan på svenskt kött ökar föds allt mer köttraser upp.

Ni kanske tidigare har hängt med på den svåra situationen som råder för Sveriges mjölkbönder när det gäller bl a priskonkurrensen med importerad mjölk. Det finns alltså flera anledningar att välja svensk mjölk.

PS. Mjölk är oftast svensk. Det är produkter som grädde, ost och créme fraiche som ofta är importerade. Kolla noga ursprunget på förpackningen!

Angus, en av köttraserna.

SLB (Svensk låglandsboskap), en av mjölkraserna.

2 tankar om “Kan svensk mjölk minska biffens klimatpåverkan?

  1. Pingback: Appen ”Bonde på köpet” – FOOTPRINTER

  2. Pingback: Ny märkning på gång: Från Sverige – FOOTPRINTER

Kommentera