Mjölk med skruvkork – en klimatbov?

Har du någon gång vägt in förpackningens utformning när du valt vilken mjölk du ska köpa? Det har i alla fall inte jag lagt någon större vikt vid, fram till nu. Kanske går man mer på ekologisk eller konventionell, svensk eller importerad, arla eller lokalt mejeri, färsk eller lång hållbarhet, laktosfri eller vanlig mjölk.

Faktum är att mjölk i en förpackning med skruvkort har 50 % högre klimatpåverkan än den traditionella förpackningen utan skruvkork.

Tänker ni er tillbaka i tiden så kanske ni märker att det blir fler och fler förpackningar med skruvkork i plast. Och anledningen? Att vi konsumenter vill kunna återförsluta förpackningen. Men är det verkligen nödvändigt? För min del har jag i alla fall alltid mjölk och juice ståendes i dörren.

Förpackning med skruvkork

 

2 tankar om “Mjölk med skruvkork – en klimatbov?

  1. Hej! Är det förpackningens påverkan som ökar med 50%? Det låter väldigt mycket (men har inga siffror) om hela produkten (mjölk+förp) skulle öka påverkan med 50%? Kanske att mjölken håller något längre, och att mindre därför slängs, men låter fortf som en onödig påverkan.

    • Hej Klas! Ja precis det är förpackningens klimatpåverkan som ökar med 50 %, mjölken är inte medräknad. Såg nu att det var lite klumpigt formulerat. Tack för att du uppmärksammade det.

Kommentera